خدمات سنجش و پایش
مهمترین کاربرد سنجش از راه دور
سنجش از دور به معنای یافتن برخی ویژگیها و اطلاعات اشیا بدون نیاز به تماس فیزیکی با آنها است. پرکاربردترین سیستم در انجام عملیات سنجش از دور، ارسال سیگنالهایی به سمت اشیای مورد نظر و سپس دریافت سیگنالهای بازتاب شده میباشد. این سیگنالها میتوانند پرتوهای نوری و یا پرتوهای الکترومغناطیسی باشند. پس از پردازش سیگنالهای دریافتی، اطلاعات مورد نیاز نیز بدست خواهد آمد.
یکی از کابردهای این فناوری در صنعت کشاورزی، یافتن تنشهای گیاهی و خاکی است مانند تشخیص و تفکیک بخشی از گیاهان مزرعه که درگیر نوعی بیماری، آفت و یا کمبود عناصر غذایی هستند. به علاوه، تفکیک انواع گیاهان موجود در یک منطقه، محاسبه تراکم پوشش گیاهی و نقشهبرداری از مزارع از دیگر کاربردهای این فناوری است. لذا به کمک فناوری سنجش از دور، میتوان اطلاعات دقیقی را از وضعیت گیاهان و مزارع یک منطقه در مدت زمانی کوتاه در اختیار کشاورزان و مسئولان منطقهای قرار داد تا متناسب آن، اقداماتی در جهت پیشگیری، مبارزه و یا توسعه انجام پذیرد.
در گذشته، از ماهوارهها به منظور ارسال و دریافت چنین سیگنالهایی در عملیات پایش زمینی استفاده میگردید. ماهوارهها با توجه به فاصله زیادی که از سطح زمین دارند، برای دریافت اطلاعات در مقیاس کوچک مناسب نیستند. همچنین این سیگنالها همواره در معرض سایر سیگنالها و موانع فیزیکی موجود بین ماهواره و سطح زمین (همچون ابرها) هستند که این عوامل ممکن است باعث ایجاد اختلال در دریافت و ارسال سیگنالهای اصلی گردند.
با پیشرفتهای اخیر در زمینه طراحی و کنترل انواع مختلف پرندههای بدون سرنشین، استفاده از پهپادها در انجام عملیات سنجش از دور به علت سرعت بالاتر انجام عملیات، امکان دسترسی راحتتر و نیز امکان اخذ اطلاعات در مقیاس کوچک به علت فاصله کمتر تا سطح زمین، نسبت به ماهوارهها ارجحیت یافته است. البته به علت محدود بودن زمان و ارتفاع پرواز پهپادها، سنجش از دور به کمک ماهوارهها، همچنان جایگاه خود را در مقیاسهای بزرگ و مناطق وسیع همچون جنگلها، حفظ نموده است.
شرکت شریف اگربات، واقع در مرکز رشد فناوریهای پیشرفته دانشگاه صنعتی شریف، با برخورداری از امکانات پیشرفته سنجش از دور به کمک پهپاد و ماهوارهها، و با اتکا بر توان و دانش مهندسین و متخصصین داخلی، آماده ارائه خدمات پایش مزارع به کشاورزان کشور است. این خدمات متناسب با سطح زیر کشت، نوع محصول و بازههای زمانی مورد نیاز کشاورزان انجام میپذیرد. امید است با بهرهگیری از فناوریهای نوین در حوزه کشاورزی دقیق و کشاورزی هوشمند، کشور ایران به یکی از قطبهای تولید و صادرات انواع محصولات کشاورزی و باغی در جهان تبدیل گردد.